Je bekijkt nu De verschillen tussen MERV en HEPA filters

De verschillen tussen MERV en HEPA filters

Hoe werken filters?

Een filter wordt gemaakt door middel van vezels die, in verschillende richtingen, door elkaar gewoven zijn. Wanneer de omgevingslucht door deze filter heen geblazen wordt, blijven de vervuilde deeltjes achter in de vezels. Deze vervuilde deeltjes kunnen op verschillende manieren in het filter worden opgevangen. Welke techniek er gebruikt wordt is afhankelijk van de deeltjesgrootte en de luchtsnelheid.

De deeltjes kunnen op de volgende manieren door het filter worden opgevangen:

  • Inertiële impact; hierbij blijven de stofdeeltjes hangen in het filter vanwege de vertragende/botsende werking van de deeltjes op de vezels.
  • Interceptie; op het moment dat de deeltjes in de luchtstroom langs de vezels komen, blijven deze hieraan hangen.
  • Diffusie; wanneer deeltjes niet gemakkelijk de luchtstroom volgen maar willekeurig tegen de filtervezels opbotsen.
  • Elektrostatische extractie; hierbij is er een elektrostatische lading aanwezig in de filtervezels, waardoor de deeltjes statisch worden opgevangen in het filter.

Grotere deeltjes worden over het algemeen al bij het begin van het filter opgevangen. Kleinere deeltjes volgen de luchtstroom en dringen dieper door, waarna ze in het filter blijven hangen.

De verschillen tussen MERV en HEPA-filters

MERV-filters

MERV staat voor ‘Minimum Efficiency Reporting Value’. De MERV-rating geeft aan hoe efficiënt het filter in staat is om deeltjes van 0.3 micrometer (ofwel micron of mu) tot 10 micrometer in diameter op te vangen in het filter. (Ter vergelijking, een haar heeft een gemiddelde dikte van 45 micrometer.)
Dit omvat stof maar ook allergenen zoals pollen en huidschilfers. Ook die van huisdieren. Hoe hoger de MERV-rating, hoe hoger de efficiëntie dus is van het betreffende filter.

De efficiëntie van de filter zegt iets over de mate waarin het in staat is om vervuilde deeltjes te reinigen uit de doorstromende lucht. Als een MERV-filter een efficiëntie heeft van 85%, dan wordt 85% van de deeltjes tussen 0.3 en 10 micrometer uit de lucht gefilterd. MERV-filters zijn in staat om o.a. pollen en huidschilfers te verwijderen, maar filters met een hogere efficiëntie worden aangeraden voor personen die last hebben van allergieën en astma en voor het reinigen van schadelijke virusdeeltjes.

HEPA-filters

HEPA-filters zijn van origine ontwikkeld voor de ruimtevaart maar worden nu ook gebruikt in luchtreinigers. HEPA staat voor ‘High Efficiency Particulate Air’ en zijn niet MERV-rated, gezien deze filters de ASHREA (American Society of Heating, Refrigerating and Air Conditioning Engineers) testprotocollen overstijgen.

HEPA-filters zijn zelfs de enige luchtfilters die getest en gecertificeerd worden op specifieke efficiëntie en bij verschillende specifieke deeltjesgrootte. HEPA-filters van klasse H14 moeten ten allen tijden een minimale efficiëntie hebben van 99.995% bij 0.3 micrometer deeltjesgrootte.

De HEPA H14-filters welke in onze systemen worden gebruikt zijn ontwikkeld conform de Europese Norm 1822:2019 van de Europese Unie voor de zuivering van PM2.5 (fijnstof met een minimale diameter van 2,5µm). ASHREA gebruikt de Dust Spot test om de filters te testen, waarbij gebruik wordt gemaakt van fijnstof, poedervormige koolstof en katoenlinters. De deeltjesgrootte bij deze test varieert van 0.3 micrometer tot 50 micrometer, waarbij een gemiddelde grootte gehanteerd wordt van ongeveer 20 micrometer. Een HEPA-filter overstijgt hiermee de gradaties die behaald worden met MERV-filters. Wanneer gewenst is dat naast pollen en huidschilfers, ook virussen en bacteriën afgevangen worden, dan is een HEPA filter (minimaal klasse H13 of hoger) sterk aan te raden.

Hoe hoger de gradatie van de HEPA-filter, hoe harder het HVAC-systeem moet werken om de luchtdoorstroming te kunnen waarborgen. Dit betekent dat het betreffende HVAC-systeem of apparaat hiervoor wel geschikt dient te zijn. Onze luchtreinigers en inbouwsystemen zijn voorzien van krachtige ventilatoren, waardoor ze zorgen voor een stabiele luchtstroming.

Onze stand-alone luchtreinigingssystemen zijn daarbij voorzien van een HEPA H14-filter, gecombineerd met een krachtige ventilator. In combinatie met onze VORTEX technologie wordt de natuurlijk luchtstroming binnen de ruimte bevorderd en trekt het systeem de verontreinigende deeltjes naar zich toe.

De voordelen van een 360° filter

Door gebruik te maken van de nieuwste productietechnieken is het mogelijk om filters niet alleen in platte vorm, maar ook in ronde vorm te produceren. Maar wat zijn hier de voordelen van?

Wanneer we een platte HEPA-filter van 300x300mm ontvouwen, zal de oppervlakte van het filterdoek zo’n 2.2 vierkante meter bedragen. Maar wanneer we een 360° filter van 300mm ⌀ ontvouwen, dan zal dit filterdoek een oppervlakte hebben van ruim 7.2 vierkante meter. Dit betekent dat een ronde filter 325% meer filteroppervlak heeft dan een platte filter. Daarnaast kunnen deeltjes ook vanaf alle kanten worden aangezogen, wat bevorderlijk is voor de natuurlijke luchtstroming.

Kortom; een 360° filter heeft (veel) meer filtercapaciteit, minder invloed op de luchtstroming en kan van alle kanten lucht aanzuigen. Daarnaast raakt een ronde filter ook minder snel verstopt, waardoor deze langer mee zal gaan.

De AirExchange® luchtreinigingssystemen opgebouwd met een 360° HEPA H14-filter, zodat een maximale filterefficiëntie behaald kan worden en et filter ook nog veel langer mee gaat.

Bekijk hier onze professionele luchtreinigingssystemen.