Wat is luchtverontreiniging?

Luchtverontreiniging is een verzamelnaam voor schadelijke stoffen die rondzweven in de lucht. 
Sommige van deze stoffen zijn met het blote oog te zien, maar de meeste deeltjes zijn voor ons onzichtbaar en kunnen op korte en lange termijn schade aanbrengen aan onze gezondheid. 

Onderzoek toont aan dat wel 30% (!) van het ziekteverzuim veroorzaakt wordt door verontreinigingen in de lucht, zoals bijvoorbeeld (fijn)stof, pollen, virussen en schimmels.

De voordelen van een binnenklimaat zonder schadelijke stoffen

Schone, gereinigde lucht kan op korte en lange termijn klachten zoals allergische reacties, hoesten en ademhalingsproblemen helpen voorkomen. 

De World Health Organization heeft aangetoond dat verspreiding van virussen zoals COVID-19 via de lucht worden verspreid en dat slecht geventileerde ruimtes de grootste plek van besmetting vormen.

Daarnaast hebben bedrijven waar met aandacht wordt gelet op de luchtkwaliteit een aanzienlijk lager ziekteverzuim en gezondere, productievere werknemers. Ook kunnen klanten en bezoekers met een veilig gevoel op bezoek komen, als ze weten dat de lucht actief gereinigd wordt. 

Bescherm werknemers en klanten
Ventileer doelgericht
Bestrijd virusdeeltjes met luchtreiniging
Een gezonde lucht betekent gezonde werknemers

Hoe zorgt ventileren voor een gezondere binnenlucht?

“Binnenruimtes moeten altijd regelmatig worden geventileerd“, aldus de adviezen van de World Health Organization en wereldwijde overheidsinstanties. Maar waarom is een aanvoer van ‘verse’ lucht noodzakelijk?

Luchten of ventileren kan door een raam of deur open te zetten, of met behulp van (mechanische) ventilatie. Er stroomt dan frisse lucht (O
2 – zuurstof) de kamer in, wat ervoor zorgt dat de ‘gebruikte’ lucht uitgewisseld en verdund wordt.

Een goed geventileerde woon- of werkruimte heeft een lager CO
2-gehalte, wat zorgt voor een betere concentratie. Daarnaast is de kans op klachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid aanzienlijk lager als er regelmatig geventileerd wordt.

Is ventileren de oplossing voor luchtvervuiling?

Constante ventilatie is een effectieve manier om fijnstof, schadelijke gassen, virusdeeltjes, geuren en dampen af te voeren.

Het probleem is echter dat verontreinigingen nog uren door de ruimte zweven. Ook
 komen pollen (stuifmeel van planten en bloemen), fijnstof, roetdeeltjes (van voorbijkomend verkeer) en onaangename geuren door het ventileren gemakkelijk naar binnen.
Om de ruimte volledig te reinigen van alle luchtvervuiling is er meer nodig dan alleen ventilatie. 

Luchtreinigingssystemen zijn daarom de ideale aanvulling op ventilatie.
Zo is wetenschappelijk aangetoond dat onze luchtreinigingssystemen de lucht met een efficiëntie van meer dan 99.995% kunnen zuiveren.

Ventileren in de koude wintermaanden

Wanneer de temperatuur buiten daalt sluiten we de ramen en deuren om zo de koude lucht, die zorgt voor tocht en een onaangename werk- of leefomgeving, buiten te houden.

Zonder ventilatie neemt het aantal verontreinigingen in de ruimte snel toe.
CO
2-waardes stijgen en ook het risico op besmetting met COVID-19 neemt hierdoor toe, omdat de virusdeeltjes langer in de ruimte blijven zweven.

 In deze koude maanden is het dus extra raadzaam om de binnenlucht actief te reinigen met behulp van een luchtreiniger.

Luchtreiniging als oplossing

Luchtreinigingssystemen zijn ontwikkeld om luchtverontreinigingen tegen te gaan.
Ze zuigen de lucht aan, waarna deze met behulp van filtertechnieken wordt gezuiverd.

De sleutel tot een gezond binnenklimaat zonder verontreinigingen ligt in de combinatie van het aanvoeren van verse buitenlucht en het zuiveren van de verontreinigde lucht die nog in de ruimte aanwezig is met luchtreiniging. 

Verblijft u langere tijd in een ruimte? Dan is luchtreiniging de perfecte oplossing tegen luchtvervuiling zoals nare geurtjes, dampen, stof en schadelijke aerosolen!

Hoe kies ik de juiste luchtreiniger?

De effectiviteit van een luchtreiniger en het aantal schadelijke deeltjes dat het systeem kan zuiveren is volledig afhankelijk van de filtercombinatie en het reinigingsvermogen van het apparaat. 

Het vermogen wordt uitgedrukt als Clean Air Delivery Rate (CADR-niveau). Het CADR-niveau is het volume/debiet voor het aantal kubieke meter lucht (m³/u) dat per uur gezuiverd kan worden door het apparaat. 

Er wordt hierbij ook gekeken naar de grootte van de deeltjes (particles) en het percentage hiervan dat gereinigd kan worden. 

Voorbeeld
Laten we als voorbeeld een ruimte van 100m² met een hoogte van 2,20m nemen. Deze ruimte heeft een volume van 220m³. Met het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat elke ruimte elk uur minimaal 2,5 tot 3 keer per uur gereinigd zou moeten worden is er dus een luchtreiniger met minimaal 550m³/u CADR nodig.

Om dit heel eenvoudig voor u te berekenen hebben wij een slimme reinigingscalculator ontwikkeld!

De unieke features van onze luchtreinigers

Medische HEPA-filtratietechniek

De AirExchange® luchtreinigers zijn voorzien van een medische klasse HEPA-filter, waarmee een reinigingsefficiëntie van meer dan 99,995% per filtratiecyclus kan worden behaald.

Deze filters zijn bekend uit de lucht- en ruimtevaart en zijn uiterst doeltreffend in het reinigen van (ultra-) kleine deeltjes.

Krachtige UV-C lichtbehandeling

Onze systemen maken gebruik van een krachtige UV-C lichtbehandeling (ultraviolet, elektromagnetische, kortgolvige straling). 

Hiermee worden de celkernen van alle overgebleven micro-organismen onschadelijk gemaakt, zonder dat er schadelijke stoffen (zoals ozon) vrijkomen.

VORTEX-technologie

Onze unieke VORTEX-technologie zorgt voor een opwaartse luchtstroom, waarmee bovenin de kamer een overdruk van schone lucht wordt gecreëerd en de verontreinigingen naar het apparaat worden geduwd. 

Het voordeel? Effectieve reiniging van alle hoeken in de ruimte en geen tochtgevoel. 

Super stil en bereikbaar

Door de unieke opbouw van de componenten zijn onze luchtreinigers bijzonder stil. Gecombineerd met een groot reinigend vermogen, maakt dit onze systemen bij uitstek geschikt voor ruimtes waar stilte gewenst is. 

Met onze applicatie kunt u de gemeten data overal uitlezen, het apparaat op afstand bedienen en zelfs een werkschema instellen.

Kwaliteit maakt het verschil

Luchtreinigers zijn er in alle soorten en maten. Bent u echter opzoek naar een duurzaam apparaat, waar u jarenlang plezier van zult hebben? Dan bent u bij AirExchange® aan het juiste adres.

Voor de productie van onze luchtreinigers gebruiken wij enkel de allerbeste materialen en componenten. Zo zijn de apparaten voorzien van een gepoedercoate of geanodiseerde, stalen of aluminium behuizing die tegen een stootje kunnen en jarenlang meegaan.