Wat is de ideale luchtvochtigheid?

Luchtvochtigheid is een waarde om aan te geven hoeveel vocht er percentueel in de ruimte aanwezig is, ten opzichte van de hoeveelheid vocht die de lucht maximaal zou kunnen bevatten.

De luchtvochtigheid hangt samen met temperatuur, omdat warmere lucht meer waterdamp kan bevatten. Het optimale percentage luchtvochtigheid voor een woon- of werkomgeving ligt tussen de 40% en 70%.

De voordelen van een goede luchtvochtigheid

Het juiste luchtvochtigheidsniveau helpt tegen een droge huid, lippen en ogen. 
In combinatie met de juiste temperatuur kan het juiste vochtigheidsniveau ervoor zorgen dat het verouderingsproces van de huid vertraagd wordt en heeft het een sterke invloed op de verspreiding van virussen, bacteriën en andere schadelijke deeltjes in de lucht.

Onderzoek wijst uit dat een luchtvochtigheid van >65% wordt geadviseerd om de kans op verspreiding van virussen (waaronder COVID-19) en bacteriën aanzienlijk te verkleinen.

Een goede luchtvochtigheid zorgt er daarnaast voor dat kamerplanten beter groeien en minder snel verdrogen. Ook vervormen meubels en vloeren minder bij een hogere luchtvochtigheid.
Een goede luchtvochtigheid helpt tegen een droge huid
Een goede luchtvochtigheid maakt planten blij
Een goede luchtvochtigheid is goed voor meubels
Bestrijd virusdeeltjes met luchtreiniging

De droge wintermaanden

In de koudere maanden van het jaar is de luchtvochtigheid binnenshuis vaak een stuk lager dan 40%, omdat de lucht verwarmd wordt door de centrale verwarming of kachels. 

Door de stijging van de temperatuur daalt de relatieve luchtvochtigheid en ontstaat een droog, vaak onaangenaam binnenklimaat.

Stofdeeltjes verminderen

Stof is een verzamelnaam voor allerlei minuscule deeltjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan huidschilfers, stukjes textiel, haar en zelfs huisstofmijt. 

Deze deeltjes kunnen al bij een beetje wind in beweging komen en uren door de kamer zweven. Stof kan leiden tot geïrriteerde luchtwegen, allergische reacties en schade aan (elektronische) apparatuur. 

Luchtreiniging is een effectieve manier om het aantal stofdeeltjes in de ruimte te verminderen, maar ook de luchtvochtigheid heeft invloed op de hoeveelheid stof.

Met een hogere luchtvochtigheid binden de stofdeeltjes zich namelijk aan de waterdruppels, waardoor deze sneller op de grond vallen.

Zorg dus voor een goede luchtvochtigheid om stoffige ruimtes te voorkomen!

Hoe zorg ik voor de juiste luchtvochtigheid?

Om de luchtvochtigheid te meten en op peil te houden zijn er luchtbevochtigingssystemen. Deze apparaten zijn voorzien van een watertank en zetten het water om in een fijne waterdamp die vervolgens door de ruimte wordt verspreid. Door het toevoegen van deze waterdamp stijgt de luchtvochtigheid in de ruimte. 

Hoe kies ik de juiste luchtbevochtiger?

Het belangrijkste aspect bij een luchtbevochtiger is het bevochtigingsvermogen.
Dit vermogen wordt uitgedrukt in het aantal ml/uur en eventueel in de vloeroppervlakte (m²).

De capaciteit van de watertank bepaalt vervolgens hoe lang het systeem kan bevochtigen. Hoe meer inhoud de watertank heeft, des te langer kan deze de ruimte vernevelen, zonder dat deze bijgevuld hoeft te worden.

Veel luchtbevochtigers blijven de lucht bevochtigen, zelfs als de luchtvochtigheid te hoog is. Onze AirExchange® luchtbevochtigingssystemen maken gebruik van slimme meetsensoren, waarbij het systeem automatisch op stand-by modus gaat als het ideale luchtvochtigheids-niveau is bereikt.

Unieke features van onze luchtbevochtigers

Krachtige UV-C
reiniging

De AirExchange® Breeze luchtbevochtigers zijn uitgerust een krachtige UV-C lichtbron die micro-organismen zoals virusdeeltjes en bacteriën in het water uitschakelt. Zo hoeft het water minder vaak vervangen te worden.

Ingebouwde luchtfiltratie

Dankzij de ingebouwde luchtfilter worden verontreinigingen uit de aangezogen lucht verwijderd. Het gereinigde water zorgt samen met de gefilterde lucht voor uiterst schone verneveling, zodat u opgelucht kunt ademhalen!

Verwarmde nevel
van 39°C

De AirExchange® Breeze is voorzien van een intern verwarmingselement, dat optioneel kan zorgen voor een verwarmde nevel, met een aangename temperatuur van 39°C. Deze verwarmde nevel draagt direct bij aan een prettig binnenklimaat. 

Super stil en
slimme sensoren

Door een fluisterstille werking te combineren met een SMART-modus die ervoor zorgt dat de luchtvochtigheid in de ruimte op een niveau van 65% blijft, kunt u ongestoord genieten van een gezond en aangename luchtvochtigheid.