Wat is de ‘beste’ temperatuur?
Ongeveer 20˚C is voor de meeste personen de perfecte temperatuur voor een goede focus. In de slaapkamer is 16 tot 18˚C meestal al voldoende, omdat een koelere temperatuur de nachtrust bevordert.
Toch verschilt de ideale temperatuur voor iedereen. Waar de één het warm heeft in een T-shirt, kan de ander het op hetzelfde moment koud hebben in een dikke trui.
Op deze pagina geven we advies over handige, energiezuinige producten die kunnen helpen met het creëren van een aangename temperatuur. Ook geven we tips om makkelijk energie en geld te besparen!
Let op het energieverbruik!
Zuinig zijn met energie is belangrijker dan ooit. Een ruimte koelen en verwarmen kost veel energie, dus we geven graag tips om dit zo kostenefficiënt mogelijk te doen.
De eerste stap is de ruimte isoleren en ramen en deuren sluiten. Een goede isolatie zorgt ervoor dat er zo min mogelijk warmte/kou verloren gaat.
De belangrijkste stap is om bij het aanschaffen van een apparaat goed op het energielabel te letten. Een energiezuinig systeem met een hoog rendement heeft minder energie nodig om efficiënt te koelen en te verwarmen, wat een hoop energiekosten bespaart!
Hoe verkoel ik mijn ruimte?
Iedereen verlangt na een snikhete zomerdag naar een aangenaam, koel huis. Er zijn een aantal apparaten die daarmee kunnen helpen:
Een ventilator verplaatst de lucht waardoor het koeler aanvoelt in de kamer, maar de effectieve temperatuur blijft hetzelfde. Voor tijdelijke verkoeling werkt een ventilator goed, maar dit gaat vaak samen met lawaai en opwaaiend stof.
Mobiele airconditioners verlagen de temperatuur door lucht aan te zuigen en deze te verkoelen met koudemiddel. Om de warmte af te voeren is een grote afvoerslang nodig. De koelefficiëntie van deze apparaten is relatief laag, dus het energieverbruik is een stuk hoger dan dat van een ventilator. Daarnaast maakt een mobiele airco ook aanzienlijk meer lawaai.
Slimme warmtepompen, ook wel ‘Monoblocks‘ genoemd, zijn multifunctionele systemen die milieuvriendelijk koudemiddel gebruiken om de temperatuur te verlagen. Het voordeel van een Monoblock is een relatief laag energieverbruik, weinig geluid en vaak kunnen deze als extra functie ook verwarmen.
Hoe blijf ik warm in de ijskoude wintermaanden?
Met koude handen en voeten is het lastig om te concentreren en nog moeilijker om in slaap te vallen. Veel woningen en kantoren hebben kachelradiatoren, maar met de huidige gasprijzen wordt er geadviseerd om die zo lang mogelijk uit te houden.
Losse heaters verwarmen met stralingswarmte, maar ook deze verbruiken veel energie en ze kunnen vaak maar een heel klein gedeelte van een ruimte verwarmen.
Ook voor verwarmen is een Monoblock warmtepomp één van de meest energiezuinige opties. Dit systeem kan namelijk ook als omgekeerde airconditioning werken: het systeem onttrekt dan warmte uit de buitenlucht en zorgt er met koelmiddel voor dat de ruimte verwarmd wordt.
Waarom zou ik voor een Monoblock warmtepomp kiezen?
Een Monoblock warmtepomp is geschikt voor alle seizoenen. In de koude maanden helpt een Monoblock om de lucht te verwarmen en in de zomer werkt het systeem als volwaardige airco.
Omdat het apparaat warmte uitwisselt met de buitenlucht via een koudemiddel kost het veel minder energie om de lucht te verwarmen en te koelen.
Met dit hoge rendement en fluisterstille prestaties is een Monoblock een investering die zichzelf snel terugverdient.
De voordelen van een Monoblock warmtepomp!
Naast energiezuinig verwarmen en verkoelen heeft een Monoblock nog een aantal voordelen:
- Het installeren van een Monoblock kan eenvoudig en zonder installateur.
- Het apparaat is stijlvol en elegant.
- Een grote, lawaaierige buitenunit is niet nodig.
- Het apparaat gebruikt milieuvriendelijk koudemiddel.
- Ons Monoblock kan ook ontvochtigen en de lucht reinigen.
- De kleur van het systeem is helemaal zelf te bepalen!