Je bekijkt nu Gaan we er komen met ventilatie als nieuwe basisregel?

Gaan we er komen met ventilatie als nieuwe basisregel?

Eindelijk, ventilatie!

Experts wijzen er al lange tijd op: het belang van goed ventileren om deze coronapandemie onder controle te krijgen. Na het Tweede Kamer debat van 14 juli 2021 adviseert het kabinet dat thuiswerken weer de norm wordt en dat ventileren wordt toegevoegd aan de basisregels tegen corona. Is ventileren dan eindelijk de oplossing waar we anderhalf jaar op gewacht hebben?

Een walhalla voor vliegers

In onze blog ‘Hoe doorbreken we de ‘lockdown’-cirkel?‘ van oktober 2020 gingen we al dieper in op de wetenschap achter de verspreiding van het virus: het coronavirus valt onder de categorie ‘Vliegers’, een virus dat op kleine luchtdeeltjes meelift en nieuwe gastheren kan besmetten wanneer het ingeademd wordt. 

Een koele, droge binnenlucht zonder aanvoer van verse lucht is een ‘walhalla’ voor Vliegers, volgens epidemioloog Menno Jan Bouma. Meerdere wetenschappers, waaronder de honderden ondergetekenden van de brandbrief  van begin juli 2020, wijzen de regering er al ruim een jaar op dat de oplossing te vinden is in een goede ventilatie van binnenruimtes.

Onze buurlanden zijn al maanden bezig met ventilatie en luchtreiniging

De noodzaak van ventilatie en luchtkwaliteit is al langer doorgedrongen in de ons omringende landen. Waar Nederland vooral de focus heeft gelegd op het beperken van de contactmomenten tussen personen, waren onze buurlanden bezig met het bepalen en beperken van omgevingsfactoren die ervoor zorgen dat het virus zich sneller kan verspreiden.
Zo stelde Duitsland voor meerdere provincies subsidies beschikbaar om luchtreinigers te plaatsen in scholen en zijn in België sinds februari Co2-meters verplicht bij bijvoorbeeld kappers.

Ook in de Verenigde Staten zijn wetenschappers al ruim een jaar bezig met het beter ventileren en reinigen van de lucht in binnenruimtes, om op deze manier verspreiding tegen te gaan. Met de quote ‘the science is clear: well-ventilated buildings are safer buildings’ zijn inmiddels al meer dan 100,000 luchtreinigers in scholen geplaatst. In september 2021 is de verwachting dat elk van de 56,000 klaslokalen in New York met minimaal twee luchtreinigers zal worden uitgerust, zodat kinderen weer veilig naar school kunnen.

Ventilatie is de eerste stap, luchtreiniging biedt de complete oplossing

Ventilatie toevoegen aan de basisregels tegen corona is een uitstekende eerste stap om binnenruimtes veiliger te maken, maar wetenschap toont aan dat alleen de toevoer van verse lucht niet voldoende is. Ventilatie zorgt ervoor dat verse lucht de ruimte binnenkomt en dat hierdoor vervuilde lucht wordt ‘verdund’. Dit betekent dat virusdeeltjes nog wel aanwezig kunnen zijn, maar in mindere mate.

Professionele luchtreinigers met HEPA-filters en UV-C lichtbehandeling zorgen ervoor dat alle virusdeeltjes die het systeem passeren onschadelijk worden gemaakt. Luchtreinigingssystemen met een vermogen van 750m³/u kunnen ruimtes van 120m² elke 20 minuten volledig reinigen. Onze tip? Kies voor kwaliteit en voor genoeg vermogen (CADR).

Ga net als onze buurlanden met AirExchange® de strijd aan tegen corona

De missie van AirExchange® is om de Nederlandse samenleving uit deze negatieve cirkel van lockdowns te helpen door van elke binnenruimte een veilige plek te maken. Met onze, hiervoor speciaal ontwikkelde filtercombinatie van o.a. een HEPA-filter, TiO2 Ionisator en een UV-C-lichtbehandeling gaan wij de strijd aan met het coronavirus en zorgen we ervoor dat een binnenruimte actief gezuiverd wordt van schadelijke ‘vliegers’.

De AirExchange® luchtreinigingssystemen worden door heel Europa geleverd. Wij proberen dan ook in Nederland het draagvlak voor luchtreiniging in de maatschappij te verbreden, door meer bewustwording te creëren over het belang van een goede luchtkwaliteit. Of het nu gaat om het coronavirus, bacteriën, schimmels, pollen, fijnstof, gassen, kantoorruimtes, woonkamers, sportzalen of behandelruimten, wij lossen het op.

Bent u benieuwd wat onze luchtreinigingssystemen voor u kunnen betekenen? Lees hier meer over onze technology of maak gebruik van onze slimme reinigings-calculator om te bepalen hoe snel uw ruimte kan worden gereinigd!