Is koken op gas gevaarlijk?

Koken op gas vergroot kans op astmatische klachten!

Bij het koken op gas komen bij verbranding van het aardgas fijnstof, stikstofdioxide en koolstofmonoxide vrij. Ook op inductie koken zorgt voor de uitstoot van fijnstof.

Die stoffen zijn niet goed voor de gezondheid en kunnen vooral bij kinderen leiden tot astmatische klachten. Maar ook volwassenen die al longklachten hebben kunnen extra klachten krijgen. Uit TNO-onderzoek blijkt dat het in Nederland om wel 70.000 kinderen met gerapporteerde astmaklachten zou kunnen gaan.

Tips om ongezonde lucht in huis te voorkomen

Het liefst voer je de kookdampen direct af met een afzuigkap. Uit experimenten blijkt dat voor een goede afzuiging minimaal een capaciteit van 300 m3/uur nodig is tijdens het koken. De bouwregelgeving gaat uit van 75 m3/uur, dus het is niet gek dat in veel woningen de luchtkwaliteit ongezond is. 

Een luchtreiniger is een goede manier om het aantal schadelijke stoffen in huis te verminderen. Deze apparaten (mits voorzien van de juiste filtercombinatie) zuigen de lucht aan en reinigen de ongezonde lucht, zoals fijnstof, gassen en zelfs geuren.

Onze systemen zijn voorzien van een medische kwaliteit filtercombinatie en meten meerdere keren per seconde de luchtkwaliteit. Dus als er gekookt wordt zorgen ze automatisch dat de lucht zo snel mogelijk weer schoon is.

Vond u dit een interessant artikel? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!