Je bekijkt nu Innovatieve luchtreiniging tegen Corona en schadelijke aerosolen

Innovatieve luchtreiniging tegen Corona en schadelijke aerosolen

Ventilatie tegen corona in de herfst- en wintermaanden


Het jaar 2020 heeft ons in een nieuwe realiteit gebracht, één waarin corona (COVID-19) onze dagelijkse gang van zaken bepaalt. De tweede golf met een verhoogd aantal besmettingen is inmiddels een onomkeerbaar feit. 


Ondanks alle adviezen en maatregelen om zoveel mogelijk te ventileren, blijven gesloten ruimtes één van de grootste besmettingshaarden. Schadelijke aerosolen die vrijkomen bij niezen en hoesten blijven in de ruimte hangen, waarbij een open raam of interne ventilatie onvoldoende effectief blijken te zijn om de ruimte efficiënt te zuiveren van virusdeeltjes.


Ventilatiesystemen in sportscholen en kantoren zorgen vaak alleen voor een matige recirculatie, waarbij de ‘gebruikte’ lucht zonder toevoeging van schone buitenlucht weer dezelfde ruimte in wordt geblazen. Een open raam zorgt weldegelijk voor de toevoer van schone lucht, maar met de dalende buitentemperaturen van de aankomende herfst- en wintermaanden wordt het door de kou en de regen een heel stuk minder prettig om op deze manier te blijven ventileren.

Interne ventilatie in gebouwen lijkt dus niet volledig ‘Corona-proof’ te zijn en ook constant ventileren met behulp van een open raam is in de koude maanden geen haalbare zaak. Maar welke alternatieven kunnen dan wél de lucht in binnenruimtes effectief virusvrij maken?

Aerosolen in binnenruimtes, onze grootste vijand?


Laten we eens kijken naar wat we inmiddels met zekerheid weten over de verspreidingswijze van dit virus. Corona is uitermate besmettelijk, dat is een ding dat zeker is. Vanaf het begin van de pandemie was duidelijk dat het virus zich verspreidt via de relatief grote druppels die vrijkomen bij niezen en hoesten. Deze slaan vervolgens neer op de grond, binnen een straal van maximaal 1,5 meter.

Inmiddels zijn wetenschappers over de hele wereld het er over eens dat het virus zich ook kan verspreiden via kleine druppels (aerosolen) die in de lucht blijven hangen. Dit betekent dat er niet per se een hoestbui voor nodig is om besmet te raken.

Zo besmette een 25-jarige Chinese vrouw bijvoorbeeld indirect 71 mensen door één keer de lift te nemen in haar appartementencomplex.

Hoewel de deeltjes met het blote oog niet waarneembaar zijn, zouden aerosolen op dit moment dus wel eens onze grootste vijand kunnen zijn..

Hoe beschermen we ons wél effectief tegen Corona, zonder dat we de hele winter binnen onze jas hoeven te dragen?


Het antwoord is te vinden in een nieuwe technologie die pas recent op de markt verkrijgbaar is. In tegenstelling tot de interne ventilatie in gebouwen bestaan er ook luchtreinigingssystemen die met behulp van filters de omgevingslucht zuiveren en daarbij actief virusdeeltjes en bacteriën doden.

De lucht in een ruimte wordt door deze reinigers opgenomen en vervolgens gerecirculeerd, waarbij met behulp van het toevoegen van filters alle aangezogen lucht wordt gereinigd. Dit zorgt ervoor dat de uitgestoten lucht na het proces nog zuiverder is dan schone buitenlucht.

Ionisatoren & UV-C-lampen tegen virussen, bacteriën en schadelijke aerosolen


Er zijn een aantal filtertypen die extreem efficiënt zijn in het bestrijden van virusdeeltjes, bacteriën en schimmels, maar ook filters die de lucht zuiveren van bijvoorbeeld rook, (fijn)stof en pollen. Voorbeelden van filters die helpen om omgevingslucht effectief te zuiveren zijn;

► Pre-filters met vezelgaasstof en steralisatievliesstof; deze houden stof, haren, pollen en huidschilfers tegen.
► HEPA-filters; deze zuiveren de lucht van bacteriën, schimmels en virussen en worden ook wel gebruikt in bijvoorbeeld vliegtuigen.
► Carbon-filters; dit type filter verwijdert vluchtige organische stoffen en dampen, zoals bijvoorbeeld rook, gassen, geuren en schadelijke stoffen zoals benzeen.
► Ionisatoren; met behulp van Titanium Dioxide ionisatie worden micro-organismen bestookt met protonen en vervolgens geëlimineerd.

Naast filters werkt ook UV-C licht om met elektromagnetische straling de celkernen en DNA-structuur van micro-organismen te beschadigen en definitief af te breken. UV-C lampen worden de laatste tijd massaal in ziekenhuizen gebruikt om verblijven te reinigen.

Zou een combinatie van luchtfilters, een ionisator en een UV-C lamp het ultieme wapen kunnen zijn om ons te beschermen tegen schadelijke aerosolen?

Gezonde en virusvrije lucht met AirExchange® luchtreinigers


Luchtreinigers lijken dus de oplossing te zijn om effectief virusdeeltjes uit te schakelen, zonder dat de hele winter het raam opengezet hoeft te worden om schone lucht aan te voeren.

AirExchange® is al sinds het begin van de pandemie bezig om deze filters en de UV-C technologie te combineren in één all-in-one luchtreiniger, die omgevingslucht zuivert van virusdeeltjes, bacteriën, schimmels en schadelijke aerosolen. In tegenstelling tot andere luchtreinigers is het AirExchange® systeem uitgerust met een pre-filter, HEPA-filter, Carbon-filter, ionisator en een UV-C lamp, zodat de lucht niet alleen van één specifieke stof wordt gereinigd, maar van alle mogelijk, schadelijke stoffen. 

Deze innovatieve en unieke combinatie zorgt voor een virus, bacterie en schimmel- eliminatie effectiviteit van > 99.99%.

Of het nu gaat om woonkamers, klaslokalen, behandelruimtes en sportruimtes, het luchtreinigingssysteem van AirExchange® is een extreem efficiënte oplossing in strijd tegen de verspreiding van het Coronavirus.

Help om COVID-19-verspreiding binnenshuis een halt toe te roepen en bestel direct via de AirExchange® webshop!