Helpt luchtreiniging tegen het RS-virus?

Wat is het RS-virus en hoe verspreidt het zich?

Het RS-virus is een luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus. Iedere winter is er een piek in het aantal besmettingen met het RS-virus te zien. Symptomen van het RS-virus zijn neusverkoudheidsklachten, hoesten, piepende benauwdheid.

In Nederland belanden jaarlijks ongeveer 2000 kinderen in het ziekenhuis vanwege een besmetting met het RS-virus. 150 tot 200 van hen moeten naar de intensive care om aan de beademing te worden gelegd. Bij ouderen met een zwakke gezondheid kan het RS-virus leiden tot een longontsteking.

Net als het coronavirus verspreidt het RS-virus zich door de lucht. Het virus kan lange tijd in de lucht blijven rondzweven en zo ingeademd worden. Bij het inademen van deze schadelijke aerosolen kan iemand besmet raken.

Werkt een luchtreiniger tegen het RS-virus?

Het RS-virus heeft een deeltjesgrootte van 0,12-0,3 µm. Dit maakt de virusdeeltjes groter dan die van het coronavirus, waarbij de deeltjesgrootte varieert tussen de 0,10-0,12 µm.

Professionele luchtreinigers met een HEPA H13 of HEPA H14-filter zorgen ervoor dat alle virusdeeltjes met een deeltjesgrootte van 0,10 µm die het systeem passeren worden afgevangen, zodat deze daarna geen besmetting meer kunnen veroorzaken. Daarnaast werkt ook bestraling met UV-C licht om de virusdeeltjes onschadelijk te maken, als de bestralingstijd lang genoeg is.

Onze AirExchange®-systemen zijn uitgerust met een combinatie van een HEPA filter en UV-C lichtbehandeling, waarmee we het RS-virus eenvoudig kunnen elimineren.

Vond u dit een interessant artikel? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!